Δίαιτα Ατκινς – Φάσεις

Δίαιτα Ατκινς – Φάσεις

Τρίτη, Αυγούστου 13th, 2013

Τι είναι η δίαιτα atkins ?
Η δίαιτα Atkins (άτκινς) είναι μία από τις δημοφιλέστερες δίαιτες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Δημιουργήθηκε πριν περίπου 40 χρόνια, το 1972, από το Γιατρό Ρόμπερτ Άτκινς. Η δίαιτα υπόσχεται ότι θα μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε τρώγοντας φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπη και χαμήλα σε υδατάνθρακες.

Σαν στόχο, η δίαιτα Atkins δεν έχει μόνο το αδυνάτισμα, αλλά να αλλάξει γενικότερα τη στάση ζωή σας ως προς το φαγητό και του τι πρέπει να τρώτε.

Συνοπτικά, η δίαιτα Atkins υπόσχεται:
1) Μόνιμη απώλεια βάρους
2) Περισσότερη ενέργεια
3) Βελτίωση της χοληστερίνης
4) Μεγαλύτερο μεταβολισμό

Φάσεις της δίαιτα Άτκινς
Η δίαιτα Atkins έχει συνολικά 4 φάσεις:

- Στην πρώτη φάση, που είναι και η ποιο αυστηρή, κόβονται μαχαίρι πρακτικά όλοι οι υδατάνθρακες από τη διατροφή σας. Επιτρέπετε να τρώτε συνολικά μόνο 20 γραμμάρια καθαρούς υδατάνθρακες την ημέρα, και αυτοί κυρίως από λαχανικά. Σε αυτή τη φάση θα τρώτε κυρίως πρωτεΐνη από από «καλές» πηγές όπως:
- Ψάρια
- Οστρακοειδή
- Πουλερικά
- Άπαχο Κρέας
- Αυγά
- Άπαχο Τυρί

Επιτρέπονται επίσης ορισμένα λαχανικά, όπως σπαράγγια, μπρόκολα, σέλινο και αγγούρι ενώ τα περισσότερα φρούτα, όλα τα γλυκά και το αλκοόλ απαγορεύονται δια ροπάλου.

Στη δεύτερη φάση η απώλεια βάρους συνεχίζεται την απώλεια βάρους σταδιακά προστίθενται μερικά φαγητά που είναι ποιο πλούσια σε υδατάνθρακες. Μερικά από αυτά είναι τα μούρα, οι ξηροί καρποί και τα σπόρια. όπως κάποια λαχανικά, μούρα, ξηρούς καρπούς και σπόρους

Όπως και στη φάση 1, θα καταναλώνετε κυρίως πρωτεΐνες και φυσικά λίπη.

Στη τρίτη φάση προστίθενται και άλλα τρόφιμα όπως διάφορα φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και αμυλούχα λαχανικά. Μπορείτε να προσθέσετε περίπου 10 γραμμάρια υδατανθράκων στη διατροφή σας κάθε εβδομάδα, όμως αν δείτε ότι η απώλεια βάρους σταματά θα πρέπει να αρχίσετε και πάλι τη περικοπή τους.

Η τέταρτη φάση είναι και η τελευταία και διαρκεί εφόρου ζωής. Στόχος της είναι να ακολουθήσετε την δίαιτα Άτκινς για πάντα!

Ενδεικτικό μενού μια μέρας στην πρώτη φάση της δίαιτα Atkins

Για πρωινό: Ομελέτα, βραστά λουκάνικα, σπανάκι στον ατμό και ένα ποτό, όπως τσάι ή καφές χωρίς ζάχαρη. Για γεύμα: Κρέας βοδινού ψητό, με σαλάτα από χόρτα μαζί με ένα επιτρεπόμενο ποτό.
Για δείπνο: Ψημένο φιλέτο σολομού, σπαράγγια, και σαλάτα ρόκας με ντοματίνια μαζί με ένα επιτρεπόμενο ποτό.
Σνακ: Μπορείτε να τρώτε έως δύο επιτρεπόμενα σνακ την ημέρα, όπως ελιές ή αβοκάντο

Παρενέργειες 
Ο συγγραφέας της δίαιτα Atkins παραδέχεται ότι η δραστική περικοπή υδατανθράκων, ιδίως στη πρώτη φάση,  μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένες παρενέργειες όπως:
- Πονοκέφαλος ή/και ζάλη
- Γενικότερη αδυναμία
- Δυσκοιλιότητα

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στη δίαιτα Atkins επισκεφτείτε το http://www.adinatisma.com/2013/05/diaita-atkins.html

Καλή επιτυχία !

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Δίαιτα Ατκινς - Φάσεις, 2.0 out of 5 based on 1 rating