Η ιστορία των προσκλητηρίων‏ γάμου και βάπτισης

Η ιστορία των προσκλητηρίων‏ γάμου και βάπτισης

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 6th, 2013

Μεσαίωνας και παλαιότερα:
Στον μεσαίωνα καθώς και πολύ παλαιότερα, οι γάμοι και κάθε είδους τελετή ανακοινώνονταν από έναν άνθρωπο, ο οποίος ονομαζόταν ντελάλης και  αναλάμβανε να γυρίσει κάθε δρομάκι και να φωνάξει δυνατά το γεγονός που συνέβαινε. Δεδομένου  οτι κατά τον μεσαίωνα ο αναλφαβητισμός ήταν πολύ διαδεδομένος,  η αποστολή γραπτών προσκλήσεων περιορίζονταν μόνο μεταξύ των ευγενών, δηλαδή αυτών που κατείχαν την εξουσία του κράτους. Αναμενόμενο λοιπόν, τα γραπτά κείμενα για τους απλούς και φτωχούς ανθρώπους να μην υπήρχαν.

Μετά την  εφεύρεση της τυπογραφίας το 1447μ.Χ.από τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο, έκαναν  την  εμφάνιση  οι γραπτές  προσκλήσεις. Μονολοτι  του ότι τα γραπτά κείμενα περιορίζονταν μονάχα μεταξύ των εύπορων οικογενειών, δηλαδή των ευγενών όπως τους αποκαλούσαν , για  την σύνταξη κάθε είδους προσκλητηρίου προσλάμβαναν και διόριζαν μοναχούς  που ήταν ειδικοί  στην συγγραφή κειμένων.  Τα κείμενα αυτά κοσμούνταν με το οικόσημο της οικογένειας και σφραγίζονταν με βουλοκέρι.

Από το 1600μχ και έπειτα:
Από το 1600μ.Χ.και μετά , παρατηρείται μια άνθιση στην  τυπογραφία που αποτελούσε σαφώς κάτι πρωτότυπο για εκείνη την εποχή. Ωστόσο, οι τυπογραφικές τεχνικές της εποχής, έδιναν πολύ φτωχό οπτικό αποτέλεσμα, οπότε το χειροποίητο προσκλητήριο εξακολουθούσε να επικρατεί έναντι του τυπωμένου και πάντα μεταξύ της υψηλής τάξης, καθώς ο απλός λαός εξακολουθούσε να είναι αγράμματος για να μπορεί να έχει τέτοιες «πολυτέλειες».Αξίζει να σημειωθεί οτι  η παράδοση του να ανακοινώνονται οι γάμοι στις εφημερίδες καθιερώθηκε από την εποχή εκείνη ,κάτι που έχει παραμείνει μέχρι τις μέρες μας.

Η βιομηχανική επανάσταση:
Κατά την βιομηχανική επανάσταση ,το 1798 μια άλλη σημαντικότερη εφεύρεση έκανε την εμφάνισή της. Χάρη στην λιθογραφία λοιπόν, έγινε εφικτή η δημιουργία εκτυπώσεων κειμένων  μεγάλης ευκρίνειας χωρίς την ανάγκη της χάραξης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός οτι πλέον τα πρσκλητήρια δεν περιορίζονταν μόνο για τους οικονομικά ευκατάστατους ,αλλά πρόσβαση έχει πλέον  και ο απλός ο κόσμος που ξεπερνάει τον αναλφαβητισμό.  Από την λιθογραφία ξεκίνησε και η μαζική παραγωγή προσκλητηρίων  και έτσι δεν αποτελούσαν πλέον «είδος  πολυτελείας» για τους λίγους. Η διανομή των προσκλητηρίων γινόταν  χέρι με χέρι μέσω ενός αγγελιοφόρου.  Όπως διαπιστώνετε αυτή η παράδοση, επικρατεί μέχρι της μέρες μας, μόνο που αντί για αγγελιοφόρος έχει πάρει την ονομασία ταχυδρόμος.

Η σύγχρονη εποχή:
Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται  ως εποχή της τεχνολογίας και της επιστήμης, όπου τα πάντα  εξίσσονται με ιλλιγιώδη ταχύτητα.  Νέα δεδομένα, νέες τεχνικές, επαναστατικές ιδεές κάνουν την εμφάνισή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Απέξω απ’ αυτό δεν μπορεί να μείνει και η τυπογραφία. Με την εφεύρεση διάφορων μορφών τυπογραφίας όπως όφσετ, λέιζερ εκτύπωση, ψηφιακή εκτύπωση κλπ η απόκτηση ενός προσκλητηρίου έγινε πλέον πραγματικότητα για όλα τα βαλάντια.

Καταλήγοντας ,ναι μεν οι εποχές και τα δεδομένα της ζωής αλλάξανε, αλλά το έθιμο των προσκλητηρίων εξακολουθεί να παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο. Στις δύο πιο σημαντικές τελετές στη ζωή των ανθρώπων όπως είναι ο γάμος και για τους χριστιανούς και η βάπτιση , η εκτύπωση για το  προσκλητηρίο γάμου και το προσκλητηρίο βάπτισης  είναι μια εύκολη υπόθεση και πλέον ακόμα περισσότερο ποικιλόμορφη, καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας έδωσε την δυνατότητα στην ανθρωπότητα να  χρησιμοποίησει διαφορετικής  μορφής προσκλητήρια  όπως είναι η αποστολή τους μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία είναι σχεδόν χωρίς κόστος.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)

Απαντήστε