Κάθε καλοκαίρι, και ειδικά τα τελευταία χρόνια που τα ποσοστά ανεργίας στην χώρα μας έχουν αυξηθεί δραματικά, ολοένα και περισσότεροι νέοι ψάχνουν για δουλειά σε τουριστικές περιοχές. Το θετικότερο στοιχείο αυτής της επιλογής είναι ότι μπορεί να συνδυαστεί η διασκέδαση με την εργασία σε ένα όμορφο τουριστικό μέρος της Ελλάδος. Οι πιο συνηθισμένες εργασίες που μπορεί να βρει κάποιος σε τουριστική περιοχή είναι σερβιτόρος, ρεσεψιονίστ, ξεναγός, εισπράκτορας σε λεωφορείο, γενικών καθηκόντων σε ταβέρνες, εστιατόρια και ξενοδοχεία κτλ.
Η επιτυχής εύρεση εργασίας σε τουριστικές περιοχές, όπως κάθε αναζήτηση εργασίας είναι ένα μείγμα συγκυριών, εμπειρίας, προγραμματισμού και τύχης. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει ένα σύνολο εμπειρικών κανόνων που θα σας βοηθήσει να στέψετε την αναζήτηση σας με επιτυχία!
1.Ψάξτε δουλειά την κατάλληλη περίοδο! Σε διαφορετικές τοποθεσίες η τουριστική περίοδος ξεκινά με αποκλίσεις, ένας γενικός κανόνας είναι να αναζητήσετε εργασία το αργότερο ένα μήνα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Σε πολλές περιπτώσεις, οι νευραλγικές θέσεις κλείνουν πολύ νωρίτερα, ενδεχομένως και από την προηγούμενη σεζόν. Ενημερωθείτε, στοχεύστε και θα πετύχετε!
2. Σε κάθε περίπτωση αξιοποιήστε το δίκτυο γνωριμιών σας, οι τουριστικοί προορισμοί είναι σε αρκετές περιπτώσεις επαρχιακές πόλεις που προωθούν ένα δίκτυο γνωστών και ντόπιων. Αν έχετε κάποια καταγωγή ή γνωριμία, μην διστάσετε να την αξιοποιήσετε στην αναζήτηση σας. Διαφορετικά φροντίστε να δημιουργήσετε γνωριμίες με ανθρώπους που διαμένουν σε τουριστικές περιοχές, πάντα την κατάλληλη περίοδο
3.Μάθετε ποιές είναι οι ξένες γλώσσες που ζητούνται, και δώσετε έμφαση σε αυτές. Πολλές φορές αρκεί ένα βασικό επίπεδο – ικανότητα επικοινωνίας και δεν ζητούνται πτυχία. Αν έχετε εμπειρία από κάποια γλώσσα και αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρετε, τολμήστε! Να ξέρετε πως η γνώση Αγγλικών είναι σίγουρα το πιο σημαντικό εφόδιο που μπορεί να έχει κάποιος που δουλεύει σε τουριστικές περιοχές, αλλά δεν είναι το μόνο. Υπάρχουν περιοχές που δέχονται τουρίστες από συγκεκριμένες χώρες και μπορεί κάποια άλλη γλώσσα να είναι πιο πολύτιμη από τα Αγγλικά. Για παράδειγμα, σε περιοχές της Χαλκιδικής, τα Ρώσικα θεωρούνται σημαντικό εφόδιο.
4.Αναζητήσε την κατάλληλη ειδικότητα. Να προσδιορίσετε τι ακριβώς ψάχνετε, αλλά να είστε πάντα ελαστικοί. Δεν χρειάζεστε απαραίτητα κάποιο πτυχίο, αλλά η ύπαρξη μίας σχετικής πιστοποίησης μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε από υψηλότερα στην κλίμακα της ιεραρχίας.
5.Ρωτήστε παντού, ακόμα και σε επιχειρήσεις που φαινομενικά δεν έχουν ακριβώς τη θέση που ζητάτε. Για παράδειγμα πολλές ξενοδοχειακές μονάδες ζητούν από γυμναστές και παιδαγωγούς ως μουσικούς και ναυαγοσώστες. Αναζητήστε εργασία παντού, ο ανταγωνισμός ίσως είναι υψηλός, άλλα ευκαιρίες υπάρχουν εκεί που δεν τις περιμένετε!
6.Αξιοποιήστε όλες σας τις εμπειρίες και τα προσόντα, από το δίπλωμα οδήγησης, τη μαγειρική σας ικανότητα, την εμπειρία σας σε σέρβις ή ακόμα και την εμπειρία σε μερεμέτια και επισκευές. Πολλοί εργοδότες αναζητούν απλά κάποιον με γνώσεις που βασίζονται στην εμπειρία.
Οι εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς του τουριστικού κλάδου, πρέπει να διαθέτουν πέρα από τα τυπικά προσόντα, ένα σύνολο «άτυπων» δεξιοτήτων: πρέπει να είναι επικοινωνιακοί, ευέλικτοι, να δουλεύουν ομαδικά, να είναι συνεργάσιμοι, αφοσιωμένοι και να είναι έτοιμοι να εργάζονται για πολλές ώρες με ελάχιστα διαλείμματα ή ρεπό.
Καθώς πρόκειται για κλάδο παροχής υπηρεσιών πρέπει κυρίως να διαθέτετε υπομονή, ελαστικότητα και ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες. Η πολιτισμική ευαισθησία και η θέληση για σκληρή δουλειά είναι επίσης βασικά χαρακτηριστικά.
Αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να είναι εμφανή στην προσωπικότητά σας από την πρώτη κι όλας συνάντηση με τον βασικό σας εργοδότη. Δείξτε ότι έχετε διάθεση να προσφέρετε, να εργαστείτε, να συνεργαστείτε και να ενταχθείτε στην επιχείρηση του εργοδότη ομαλά. Δείξτε επικοινωνιακές δεξιότητες και εάν έχετε προηγούμενη επιτυχημένη εμπειρία στον συγκεκριμένο κλάδο, μην διστάσετε να το αναφέρετε από την πρώτη κι όλας συνάντηση.
Με καλό προγραμματισμό και μεθοδικότητα είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρετε! Καλή σας επιτυχία!
Για να στεφθεί με επιτυχία η αναζήτησή σας για εργασία σε τουριστικές περιοχές, ακολουθείστε κάποιες απλές συμβουλές που βρίσκονται εδώ: Αναζήτηση εργασίας σε τουριστικές περιοχές